Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Antonio Caggiano, Taurasi Vigna Macchia dei Goti, 2014


Χρώμα σκούρο ρουμπινί με γκρίζο στεφάνι. Μύτη υψηλής έντασης, εξαιρετικά περίπλοκη και ιδιαίτερη. Σε πρώτο χρόνο ζωικές νότες (πετσί, δέρμα), νύξεις από ναφθαλίνη αλλά και μνήμες από σπασμένα πολύχρωμα πιπέρια, στικ βανίλιας και αρωματικό ξύλο (σανταλόξυλο;). Σε δεύτερο χρόνο αποξηραμένα λουλούδια, φύλλα μέντας και μπαχάρι. Τελευταία σημείωση: κουτί πούρων (!). Στόμα μεσαίας έντασης που δίνει λίγο χρόνο στο φρούτο, καθώς το άγριο κεράσι, το μούρο αλλά και το αποξηραμένο δαμάσκηνο προελαύνουν στην παλέτα. Η γλυκόριζα ως επισήμανση στο τέλος. Σώμα με όγκο, στιβαρές και καλοδομημένες τανίνες, μακρά επίγευση. Δύναμη, ισορροπία, χαρακτήρας. Εμπειρία! 93/100

9 σχόλια:

  1. Ίσως η χειρότερη χρονιά για την περιοχή, αν μπορείς να βρεις αυτό του 2010 θα σε εντυπωσιάσει ακόμη περισσότερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για την πληροφορία. Μου εξάπτεις την περιέργεια, γιατί η σοδειά του 14' μου φάνηκε άκρως εντυπωσιακή. Θα αναζητήσω την χρονιά. Άλλωστε μιλάμε για την ναυαρχίδα του Gαggiano και ίσως για ένα από τα σπουδαιότερα aglianico της γείτονος.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το 2010 είναι αρκετά δύσκολο να το βρεις γιατί το 2015 είχε ανακηρυχθεί ως το καλύτερο κόκκινο κρασί στην Ιταλία.
    Αν μου επιτρέπεις θα σου προτείνω 4/5 παραγωγούς που παράγουν ετικέτες TAURASI.
    - CONTRADE DI TAURASI DI LONARDO προτιμώ την αρχική τους ετικέτα
    - IL CANCELLIERE η ΤΟΠ ετικέτα είναι NERO NE' σχέση ποιότητα τιμή ίσως μοναδική επίσης βγάζει και ένα εξαιρετικό aglianico base στα 10€
    - LA CANTINA DI ENZA μικρός παραγωγός που άρχισε να εμφιαλώνει τελευταία. Ετικέτα που κυκλοφορεί αυτή του 2011
    - MOLETTIERI SALVATORE η τοπ ετικέτα του είναι TAURASI RISERVA VIGNA CINQUE QUERCE αλλά βγάζει και άλλες ποιο φτηνές
    - LUIGI TECCE ανήκει στους παραγωγούς TRIPLE A, βγάζει δυο ετικέτες η πρώτη είναι η IRPINIA CAMPI TAURASINI 2015 SATYRICON στα 18-20€ ενώ το τοπ είναι TAURASI 2013 POLIPHEMO στα 38-40€
    Από τα καλύτερα κρασιά που έχω δοκιμάσει ήταν αυτή του 2004 που ήπια πριν 2 χρόνια.
    - και τελευταίος ο πασίγνωστος MASTROBERARDINO
    βγαζει διάφορες ετικέτες TAURASI, όλες έχουν σχέση ποιότητας τιμής άριστη. Η ετικέτα του TAURASI 2004 RADICI είχε ανακηρυχθεί το καλύτερο Ιταλικό κρασί το 2011. Η βαθμολογία είχε βγει λαμβάνοντας υπόψη τις βαθμολογίες εκατοντάδων κρασιών που είχαν ψηφίσει πάνω 5 έγκυροι κριτές ή περιοδικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ για το σχόλιο σου και θα προσπαθήσω να αναζητήσω τις φιάλες, δεν είναι τόσο εύκολο (έχω ωστόσο ήδη βρει τον Mastroberardino). Αν και έχω δοκιμάσει όλα τα κρασιά Caggiano, η εμπειρία μου από τα Taurasi είναι ακόμα μικρή. Φεύγοντας από το τοπωνύμιο, μένοντας ωστόσο στην ποικιλία, έχω να προτείνω μια άλλη διαδρομή, στα ΒASILICATA. Έχεις δοκιμάσει το Don Anselmo του PATERNOSTER;

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα από Φλωρεντία.
    Έχω δοκιμάσει όλη την σειρά του, πράγματι είναι ένα πολύ καλό Aglianico (από τις αγαπημένες μου ποικιλίες) Από την περιοχή της BASILICATA μου αρέσει πολύ το κρασί TITOLO της ELENA FUCCI.
    Η περιοχή έχει και άλλους καλούς παραγωγούς αλλά αν συγκρίνω τιμές στις ΤΟΠ ετικέτες τότε θα προτιμήσω TAURASI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φλωρεντία.. Ήταν κάποτε ένα σχέδιο που αναβλήθηκε. Οψόμεθα. Εγώ ζω και βασιλεύω στον Πειραιά. Μιας και έπεσες πάνω σε αυτό το οινικό ημερολόγιο, σου στέλνω δυο links από παλιά-https://topneumatouoinou.blogspot.com/2017/05/2005.html
      https://topneumatouoinou.blogspot.com/2017/08/2016_31.html

      Διαγραφή
  4. Ζεις και βασιλεύεις στον Πειραιά άρα θα είσαι και θαμώνας του Paleo στο οποίο ακόμη δεν έχει τύχει να πάω.
    Όλες τις αναρτήσεις σου τις έχω διαβάσει σε πολλά συμφωνούμε, έχουμε τα ίδια γούστα (κάπου αναφέρεις για το Μεθ' Υμών 7 του 2011, είναι από τα κρασιά που μου αρέσει να πίνω ... το ίδιο ισχύει και για μένα).
    Σε ελάχιστα κρασιά έχουμε κάποια μικρή διαφορά με χαμηλώτερη ή υψηλότερη βαθμολογία. Θα αναφέρω μόνο δύο
    Κτήμα Φουντή 2007 αν θυμάμαι καλά είχες δώσει 89/100 για το ίδιο κρασί που το ήπιαμε με φίλους σε τυφλή γευσιγνωσία με τίτλο Nebbiolo σε όλες τις μορφές του και ένας πειρατής τον Νοέμβριο του 2016 δώσαμε Μ.Ο. 92/100, όλοι το πέρασαν για Barbaresco.
    La Pettegola, Vermentino, 2015
    Το βρίσκω ένα κρασί "Ρουφιάνο" ευκολόπιοτο και δεν θυμίζει πολύ Vermentino. Δεν του έδωσα ποτέ πάνω από 78/100
    Αν έχεις λογαριασμό στο instagram θα με βρεις εδώ
    https://www.instagram.com/greekwinelover/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είμαι θαμώνας του Paleo; Μόνο τα κλειδιά δεν μου έχουν δώσει. Ο Γιάννης είναι φίλος. Ο τρόπος που προσεγγίζει το κρασί έχει επηρεάσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό την αντίληψη μου σχετικά με αυτό. Γνωρίζει προσωπικά όλους τους παραγωγούς που φέρνει (κυρίως Ιταλούς, Γάλλους, Ισπανούς). Σε αυτούς αναφέρεται όταν του ζητήσεις να σου πει λίγα λόγια για μια φιάλη, στους ανθρώπους που έχει γνωρίζει στα αμπέλια, στους εργάτες του οίνου με τα σκληροτράχηλα χέρια και τις γαλότσες μες στο χώμα, στην κοψιά τους και στις ιστορίες τους, αλλά επίσης και στο terroir, στο χώμα και στα τοπία της κάθε περιοχής. Τα οργανοληπτικά έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Μέσα απ’ το κρασί, έχοντας την επίγευση του κάθε τοπωνυμίου στο στόμα (το κατακάθι κάθε οινικής εμπειρίας αποτελεί τη μνήμη της καταγωγής του κρασιού) μπορεί κανείς νοερά, κατά κάποιον τρόπο, να ταξιδεύει στον κόσμο.
      Τα κρασιά του Φουντή τα θεωρώ λίγο ως πολύ ρουστίκ (δεν είναι απαραίτητα κακό, κάθε άλλο) και μ’ αρέσουν ιδιαίτερα. To ξινόμαυρο θυμίζει μάλλον Barbaresco παρά Barolo και ναι, τί υπέροχη ιδέα να παίζει το ρόλο του πειρατή στις τυφλές των nebbiolo. Φουντής και Καρυδάς μπορεί να προσκληθούν με καλυμμένο το μάτι, αρκεί να έχουν χρόνια στη φιάλη. Ίσως και ο Τάτσης, αν και από Γουμένισσα.
      Για τον ρουφιάνο που λες, ίσως να έχεις δίκιο, σε ξεγελά όπως και να έχει. Θεωρώ πως συνέχεια επανεκτιμούμε και επαναξιολογούμε τα πράγματα, αυτό δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τον κόσμο του κρασιού. Άλλο ουρανίσκο έχω τώρα, άλλη θεώρηση. Αλλάζουμε και μαζί με μας αλλάζουν όλα γύρω μας.

      Διαγραφή
    2. Ελπίζω την εβδομάδα 21-27/12 να καταφέρω να πάω

      Διαγραφή