Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Suertes del Marques, Candio, 2019

 


Χρώμα του κερασιού, μεσαίου βάθους και με γκρίζο μηνίσκο. "Φαρμακευτική", "ιωδιούχα" μύτη μεγάλης προσωπικότητας. Σε πρώτο χρόνο αναφορές σε άσφαλτο, πίσσα, αλλά και σε κάρβουνο,  πυρίτιδα. Μνήμες από καμένη, μαύρη γη. Έντονες ζωικές νότες που παραπέμπουν σε καψαλισμένο κρέας και σε πετσί, δέρμα. Μια λεπτή νότα από στικ βανίλιας στην εξέλιξη. Ξερά βότανα στη συνέχεια, καθώς και φύλλα μαύρου τσαγιού. Το φρούτο ξεπροβάλλει πικάντικο, καθώς το κεράσι και το μούρο συνδιαλέγονται με το μαύρο πιπέρι. Κι όλα αυτά γύρω από ένα πυρήνα μαύρου ορυκτού. Δεν ξέρω αν μπορώ να περιγράψω ορθά την αίσθηση που μου άφησε αυτή η μύτη, ίσως θα πρέπει να γράψω ένα ποίημα ή να καταπιαστώ με αυτό το κείμενο σε δεύτερο χρόνο, αναζητώντας τα σωστά εκφραστικά σχήματα ή τις λέξεις - ωστόσο: λίγες, εξαιρετικά σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που έχω πέσει πάνω σε τόσο ιδιαίτερες και περίπλοκες συνιστώσες, πράγμα που καθιστά την περιγραφή μου ιδιαίτερα δύσκολη. Στόμα από γρανίτη, με ορμητική οξύτητα. Το βελούδινο φρούτο βρίσκεται στο προσκήνιο. Το κεράσι, το μαύρο μούρο και το δαμάσκηνο μπλέκονται με καπνικές και ζωικές νότες. Και ξανά αναγωγές σε κρέας και καπνιστό ζαμπόν. Μια διάχυτη αίσθηση τέφρας και καμένου σπίρτου. Μέτριο σώμα, χαμηλός αλκοολικός βαθμός και μαλακές τανίνες. Ονειρεμένη επίγευση που σε ταξιδεύει μέσα από φωτιά και στάχτη. Το Candio προέρχεται από τον αμπελώνα El Barranco, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 430-500 μέτρων με βορειοδυτικό προσανατολισμό. Το El Barranco είναι φυτεμένο με αμπέλια ηλικίας 120 ετών Listán Negro. Ωδή στο terroir της Τενερίφης! 93+/100

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου