Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Seventeen, Οινοποιείο Άωτον, 2017


Ένα κρασί-χρυσάφι σε συγκλονιστικά χαμηλή τιμή. Μερικές φορές αυτό που αποτιμάται είναι παραπλανητικό. Και το κόστος της φιάλης αποτελεί συνήθως παγίδα και για τον κριτικό. Ένα blend (70% σαββατιανό, 30% ροδίτης) του αττικού αμπελώνα με ιδιαίτερη συμπύκνωση και πολυπλοκότητα. Προσωπικά λατρεύω το παρεξηγημένο σαββατιανό και αυτό το ταίριασμα με τον ροδίτη του προσδίδει μια υποψία ορυκτότητας και κάτι από οξύτητα. Διαβάζω πως ο τρύγος γίνεται τη νύχτα, πράγμα απαραίτητο στα ξηρά κλίματα της Αττικής. Στο δια ταύτα: Χρώμα χρυσόξανθο, λαμπερό. Μεσαίας+ έντασης μύτη, πληθωρική και διαρκώς εξελισσόμενη. Περγαμόντο, κυδώνι, νεράντζι και φλούδα μανταρινιού οι αναφορές σε πρώτο χρόνο. Με την ώρα ξεπηδούν νότες από αποξηραμένη μπανάνα, τριαντάφυλλο, μια ιδέα από λευκό πιπέρι αλλά και υγρή ζύμη. Πάμε στο στόμα τώρα. Υψηλής έντασης. Και τι δεν υπάρχει στην παλέτα!Βανίλια, κυδώνι, κουμκουάτ και μανταρίνι, βερίκοκο και λευκό ροδάκινο, τέλος μπανάνα. Φασκόμηλο στο βάθος. Μια αίσθηση από φρυγανισμένο ψωμί. Ανθόμελο και κερήθρα στην επίγευση. Σώμα, νεύρο, μέτριας+ έντασης οξύτητα, μεσαίου+ μήκους επίγευση. Πλούσια δομή, λιπαρή αίσθηση! Τι κρασί για 9-10 ευρώ! Αν δεν ήξερα την τιμή του ίσως του έβαζα παραπάνω. Και ξαναγράφω: το κόστος αποτελεί παγίδα, ξέρω ότι δεν μπορώ να την αποφύγω, ωστόσο έχω επίγνωση αυτής της συνθήκης. Εύγε στο Οινοποιείο Άωτον! 90/100 (ψ: κομψή φιάλη που φέρει πάνω της μια πολύ παλιά φωτογραφία του παππού της οικογένειας κατά την περίοδο του τρύγου-μιλάμε για συναίσθημα και βαριά κληρονομιά!)




2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το blog σας. Είστε πραγματική όαση για εμάς τους οινοφιλους . Κριτικές χωρίς παροπιδες άσχετα αν συμφωνούμε η διαφωνούμε . Συνεχίστε την πολύ καλή δουλειά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή