Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Jean-Claude Rateau, Beaune 1er Cru Les Bressandes, 2019


Η χαλαρή αλλά αποφασιστική προσέγγιση του Jean-Claude Rateau στους αμπελώνες φαίνεται και στο κελάρι του. Βασίζεται σε φυσικές ζύμες για τις ζυμώσεις του και χρησιμοποιεί ελάχιστο έως καθόλου θείο σε όλη τη διαδικασία. Οινοποιεί και παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια ηλικίας τουλάχιστον 4 ετών. Για τα ερυθρά κρασιά, χρησιμοποιεί εξαιρετικά ήπια εκχύλιση. Μετά τη ζύμωση, τα κρασιά παραμένουν ουσιαστικά ανέγγιχτα στις οινολάσπες τους για 11 έως 20 μήνες. Πριν από την εμφιάλωση, ο Rateau θέλει να φιλτράρει πολύ ελαφρά τόσο τα κόκκινα όσο και τα λευκά κρασιά, ώστε να αναδεικνύεται η λαμπρότητα του χρώματος χωρίς να θυσιάζεται η ακεραιότητα της υφής. Το Les Bressandes του Rateau προέρχεται από μια απότομη, ανατολική πλαγιά που ωριμάζει εύκολα το Pinot Noir και δίνει δομή και βάθος, καθώς και κομψότητα. Προέρχεται από ένα αγροτεμάχιο 1 εκταρίου με νεαρά και 50ετή αμπέλια σε ένα εξαιρετικό terroir.

Στο ποτήρι το χρώμα είναι ανοιχτό ρουμπινί, ημιδιαφανές. Μύτη μεσαίας+ έντασης με το κόκκινο φρούτο να είναι έντονο και ζουμερό. Φράουλα, κεράσι και φραμπουάζ μπλέκονται με ξερά βότανα, αποξηραμένα λουλούδια και βρεγμένα φύλλα. Πικάντικες νύξεις από μαύρο πιπέρι συνδυάζονται με βοτανικές νότες που παραπέμπουν σε μαύρο τσάι. Μια ιδέα από μαύρο ορυκτό. Αναφορές σε ξηρούς καρπούς στην εξέλιξη. Ωραίο, τραγανό φρούτο στο μεσαίας έντασης στόμα. Βύσσινο, κεράσι και φραμπουάζ πλημμυρίζουν τον ουρανίσκο. Βαλεριάνα και διάφορα αποξηραμένα βότανα. Μια μνήμη από βρεγμένες ρίζες. Ολόφρεσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι. Η ορυκτή στίξη φέρνει έναν υπαινιγμό από άργιλο. Πικρή σοκολάτα στο τελείωμα, αλλά και μια ιδέα από καφέ εσπρέσο. Έντονη οξύτητα, μέτριες μα ζουμερές τανίνες και επίγευση μεγάλου μήκους. Πολύ ιδιαίτερο, καθαρό, ακέραιο Pinot. 91+/100

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου